Bomuld

Bomuld stammer fra bomuld planten. Bomuld er plantefibre, som er produceret af frøulden, der vokser rundt om frøene når bomuldsplanten afblomstrer. Bomuldsbusken har brug for et klima med 175-225 frostfrie døgn pr. år og den behøver samtidigt rigeligt med vand for at gro. Derfor findes de fleste bomuldsplantager i Indien, Kina, USA, Pakistan, Brasilien og Usbekistan.

Bomuld er verdens mest brugte naturmateriale til tekstil og beklædning. Det har været kendt i mere end 5000 år. Og det er ikke uden grund, at bomuld er så populært som tekstilt materiale. Det er et åndbart materiale og rigtig god transportere fugt væk fra kroppen. Det virker både kølende og blød mod huden og har høj sugeevne. Bomuldsfibrene kan forarbejdes på forskellige måder og kan derfor bruges til mange forskellige formål inden for tekstilproduktionen. Det nemt at indfarve og ubehandlet bomuld kan vaskes ved 95 grader.  Alt efter hvordan det f.eks væves kan det have en meget høj højslidstyrke. De fleste har mere end 20 år gamle håndklæder eller sengetøj liggende i skabene, som det nærmest er umulige at slide op.

cc-change-strikket-karklude-oekologisk-bomuld
oekologsk-bomuld-icon

Hvorfor vælge økologsik bomuld?

Hvorfor vælge økologisk dyrket bomuld?

I dag bliver der dyrket bomuld på mindst 5% af verdens landbrugsjord. Desværre er konventionel dyrket bomuld en af de afgrøder, der kræver det højeste brug af pesticider. Kemikalierne som siver ned i grundvande. Selv i slutproduktet altså stoffet/ tøjet kan man spore kemikalierester. Det er kun en af de mange negative sider konventionel dyrket bomuld har på miljøet. Derfor er det vigtigt at gå efter produkter i økologisk bomuld, hvis man vil være med til at sikre en bæredygtig fremtid.

Ved økologisk dyrket bomuld er der både store miljømæssige fordele men der arbejdes også med at forbedre arbejds og levevilkårene for dem der dyrker bomulden.   Det økologiske bomuld vi bruger, er dyrket efter de samme krav som Global Organic Textile Standard (GOTS)

  • Der er sædskifte på markerne. som er med til at bevare kvaliteten af jorden.
  • Økologisk bomuld dyrkes sammen med afgrøder, der brødføder bomuldsbønderne.
  • Farlige sprøjtegift er forbudt i dyrkningen af økologisk bomuld. Det øger arbejdssikkerheden for bønderne.
  • Energi- og vandforbruget er mindre.
  • Dyrkningsmetoder binder CO2 i jorden.
  • Økologisk bomuldsdyrkning udleder op til 94 % mindre drivhusgas.
oekologsk-bomuld-icon