Brug træ i kampen mod klimaændringerne

Træ er et meget vigtigt i kampen mod klimaforandringer. Både i dets levetid og som materiale. Man kan populært sige at skovene er verdens lunger.

Mens træer gror optager det gennem blade og nåle co2 fra luften og binder det i træmaterialet. Det betyder at træer og planter helt organisk hjælper med at nedbringe indholdet af co2 fra atmosfæren. Derfor er det vigtigt at beskytte de skove vi har og plante flere.

Når træet bliver fældet, stopper det med at optage CO2, men den co2 der er optaget gennem væksten, er stadig bundet i træet. Når det rådner eller brændes frigives co2én. Derfor er det essentielt, når man snakker om brugen af træ i kampen mod klimaforandringer, at det drejer sig om træ dyrket på en bæredygtigtig måde. Dvs. at det træ man fælder bliver genplantet, så skoven består og kan blive ved med at optage CO2 fra atmosfæren.

FSC CERTIFICERET TRÆ

Alt det træ vi bruger til vores CC CHANGE produkter er FSC® certificeret, hvilket er vores garanti for at træet er ansvarligt produceret. FSC® er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir. FSC® hverken producerer eller sælger varer. I en FSC®-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC® en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn. FSC® er den eneste globale mærkningsordning til træ, der har bred opbakning fra grønne organisationer som WWF, Greenpeace og Verdens Skove, sociale organisationer som BAT-kartellet og fra virksomheder verden over.

Læs mere om FSC her

Træ som materiale

Træ er ikke bare træ. Der findes mange forskellige soter, men hver deres egenskaber og selvfølgelig priser. Derfor er det vigtigt at vælge den rigtige sort i forhold til hvilke krav, hvert enkelt produkt har.

Træ har en lang historie som produktmateriale. Det er både stærkt og robust samtidig med at det er smukt både at se på og rører ved. Træet har som materiale nogle helt særlige æstetiske og bæredygtige kvaliteter. At vælge at bruge træ til f.eks. børster, skafter og koste er på ingen måder en ny opfindelse, faktisk helt modsat. Træ har haft en lang historie som det fortrukne materiale til denne type produkter. Da plastik blev introduceret som kommercielt materiale, har det udkonkurreret brugen af træ. Plastik som råmateriale har været billigere og hele produktionen mere effektiv. Det har været muligt på meget kort tid at producerer en masse billlige plastik produkter. Plastikprodukter har på ingen måde den samme holdbarhed eller kvalitet som træprodukter, men det har den væsentligt billigere pris gjort op med. Populært sagt er det brug og smid væk tankegangen, der har domineret på det her marked. Det kræver olie at producere plastik, hvilket er med til at øge vores CO2 udledning. Træ derimod er en 100% fornybar ressource, hvis det selvfølgelig indgår i et cirkulært kredsløb og genplantes.

Ved at vælge træ får man ikke bare produkter der er gode i forhold til en mere bæredygtig husholdning men også produkter der har en høj kvalitet og holdbarhed. Et meget simpelt klimaråd er at købe færre ting, men af bedre kvalitet og passe godt på dem. Det sparer rigtig meget på klimakontoen samtidig med at man får lækre produkter, man kan nyde at bruge i lang tid.

FSC® certificeret bøgetræ

De fleste af vores børster er produceret i bøgetræ. Bøgetræ kan man vel godt tillade sig at betagne som Danmarks nationaltræ. Det er udbredt i Europa mellem breddegrad 40° N (Madrid) og 60° N (Stockholm). Bøgetræer bliver ca. 30 m høje og bliver ca. 300 år gamle.

Den er en af de mest udbredte træarter i Danmark og har derfor en meget lang historie, som brugstræ, især til indendørsbrug. Bøgetræ betegnes som relativ hårdt træ, med gode styrkeegenskaber. Træet er nemt at bearbejde og har en høj bøjestyrke. Hvilket betyder, at bøgetræ kan bruges til mange forskellige typer træprodukter. Træet har en tæt og ensartet træstruktur. Det er nemt at overfladebehandle med f.eks. olie, hvilket forlænger træet levetid.

FSC® Certificeret birketræ

Birketræer vokser på den nordlige halvkugle Birketræ er elastisk, bøjeligt og let at forarbejde. Det er middeltungt, stærkt og hårdt træ. Farven på træet er almindeligvis lyst med en blank, hvidgullig farve. Åreaftegningerne er næsten usynlige, hvilket giver birkepladerne en meget ensartet overflade. Vores tøjklemmer er alle produceret i birketræ. Det skyldes at birketræ har minimal afsmitning når det kommer i kontakt med vand. Hvilket gør det egent som tøjklemme.

FSC® certificeret fyrretræ

Fyrretræ er det næst mest produceret træsort i Norden. Det er et hurtigt voksende og robust træ, der kan vokse i næsten alt slags jord, hvilket gør det til et relativt billigt træ. Det bliver især brugt som byggematerialer, men også til møbler mv. Fyrretræ er et blødt træ, dvs. at produkter i fyr i betegnes ikke som modstandsdygtige. Vi bruger fyr til vores kosteskaft. Det kan fint klare de krav der stilles til brugen af et kosteskaft.